Pogoji poslovanja v spletni trgovini

Splošni pogoji poslovanja spletne trgovine so sestavljeni v skladu z Zakonom o varstvu potrošnikov (ZVPot-UPB1), s priporočili GZS in mednarodnimi kodeksi za e-poslovanje.

Splošni pogoji poslovanja obravnavajo pravice uporabnika, delovanje trgovine ter poslovni odnos med ponudnikom in kupcem.

S spletno trgovino orodje.koop-trgovina.si (v nadaljevanju trgovina) upravlja Koop trgovina  d.o.o., ponudnik storitev e-poslovanja (v nadaljevanju »ponudnik«).
Ob registraciji v sistem trgovine, obiskovalec pridobi uporabniško ime in geslo. Uporabniško ime in geslo uporabnika nedvoumno določata in povezujeta z vnesenimi podatki. S potrdilom  registracije preko elektronske pošte uporabnik pridobi pravico do nakupa. Če uporabnik kadarkoli kasneje želi svoj naslov elektronske pošte zamenjati z drugim, mora zahtevek za to poslati na henri@koop.si. O spremembi bo uporabnik obveščen preko elektronske pošte. Ponudnik lahko sam registrira pravni subjekt ( s.p., d.o.o., d.n.o., d.d., ...) po predhodnem dogovoru z njim.

Ob registraciji v sistem spletne trgovine, uporabnik pridobi uporabniško ime, ki je enako naslovu njegove elektronske pošte, ter geslo. Uporabniško ime in geslo uporabnika nedvoumno določata in povezujeta z vnešenimi podatki. Po registraciji obiskovalec postane uporabnik in pridobi pravico do nakupa.

Dostopnost informacij
Ponudnik se zavezuje, da bo kupcu vselej zagotovil naslednje informacije:
1.identiteto podjetja (ime in sedež podjetja)
2.kontaktne naslove, ki omogočajo hitro in učinkovito komunikacijo (e-pošta, telefon)
3.bistvene značilnosti blaga oziroma storitev (vključno s poprodajnimi storitvami in garancijami)
4.dostopnost izdelkov (vsak izdelek ali storitev, ki je v ponudbi na spletni strani naj bi bil dostopen v razumljivem roku)
5.pogoje dostave izdelka ali izvršitve storitve (način, kraj in rok dostave)
6.vse cene morajo biti jasno in nedvoumno določene in razvidno mora biti prikazano ali že vsebujejo davke in stroške prevoza. Vse cene so izražene v EUR(Evrih).
7.način plačila in dostave
8.pojasnjen mora biti postopek ob pritožbi, vključno z vsemi podatki o kontaktni osebi ali službi za stike s kupci

Ponudba artiklov

Zaradi narave poslovanja preko svetovnega spleta se ponudba trgovine ažurira in spreminja pogosto in hitro.

Cene so predstavljene kot redne cene in spletne cene. Redne cene so cene, ki jih sam oblikuje ponudnik. Spletna cena je cena, ki velja za nakup preko spleta v primeru odloga plačila (podjetja), 100 % plačila z gotovino ali plačilo predračuna z nakazilom na TRR.


Način plačila

V spletni trgovini orodje.koop-trgovina.si vam omogočamo naslednje načine plačila:
- z gotovino po povzetju

- po predračuni

- odlog plačila, valuta (samo za pravne subjekte)

Kupcu, ki je naročil izdelek in le tega ni prevzel, lahko vsa nadaljna naročila storniramo.

Pri nakupu nad 80 EUR ne zaračunamo poštnine.


Cene
Cene veljajo v trenutku oddaje naročila in nimajo v naprej določene veljavnosti. Vse cene so z DDV. Cene veljajo v primeru plačila z zgoraj navedenimi načini plačila, pod zgoraj navedenimi pogoji.Obstaja možnost da je podatek o ceni napačen. V tem primeru, ali v primeru, da se cena artikla spremeni med obdelavo naročila, bo ponudnik kupcu omogočil odstop od nakupa, hkrati pa bo ponudnik kupcu ponudil rešitev, ki bo šla v obojestransko zadovoljstvo.

Postopek nakupa

1.Registracija novega uporabnika
Pri prvem nakupu vas sistem opozori na registracijo novega uporabnika. Registracija je obvezna. Pri registraciji je potrebno vpisati vse potrebne podatke. Pri vsakem nadaljnem nakupu se za prijavo v sistem uporabi le še e-mail naslov in geslo.

2.Nakup izdelka
Sozi celoten nakup vas vodi sistem. Zahtevana polja je potrebno izpolniti, v nasprotnem primeru nakup ni možen. Ko zaključite z nakupom, boste o vsebini nakupa obveščeni po elektronski pošti.

3.Blago odposlano
Zavezujemo se, da v obljubljenem roku blago zapakiramo, odpošljemo in vas o tem obvestimo po elektronski pošti.

Naročilo lahko prekličete pred prejetim obvestilom o poslani pošiljki.

Nakup za pravne osebe
Postopek nakupa za pravne osebe je enak kot za fizične osebe, le da imajo pravne osebe možnost odloga plačila, pogoji so enaki kot pri koop-trgovina.si. Odlog plačila pravnemu naročniku ni nujen, če se ponudnik tako odloči glede na situacijo in stanje naročnika. Sodelovanje ponudnik z pravnim naročnikom lahko zavrne. V naročilu in vašem profilu bomo tako naknadno uredili podatke za račun in vse prihodnje spletne nakupe na to podjetje.
Če želite račun na podjetje, sprejemate pogoje poslovanja, ki veljajo za podjetja. Glavna razlika je v možnostih odstopa od pogodbe: Podjetjem, samostojnim podjetnikom in drugim pravnim osebam omogočamo vračilo pošiljk artiklov v okviru garancijskih pogojev. Prej naštete organizacije nimajo možnosti odstopa od pogodbe v 14 dneh od prevzema blaga, ne da bi bilo treba navesti razlog za svojo odločitev, kot to velja za potrošnike (fizične osebe). Vsako vračilo bo individualno obravnavano, pri tem pa bomo poskušali dosegati kriterije dobavitelja. Ob upravičenosti za vračilo blaga lahko koristite zamenjavo za drug artikel po vaši izbiri (ki je enak ali cenovno dražji) ali po dogovoru z ponudnikom. Vračilo kupnine je možno po pop preučitvi posameznega primera. Več o možnostih vračil v okviru garancijskih pogojev si lahko preberete v nadaljevanju strani oziroma na strani o vračilih.

Način plačila za pravne osebe:
z gotovino ob prevzemu*  (omejitev gotovinskega plačevanja do 420€ z DDV) - velja Spletna cena (DDV vključen)
z nakazilom na račun upravitelja Koop trgovina d.o.o. (predračunu ali ponudbi) neto cena + ddv
z odlogom plačila
odloženo plačilo (velja za organizacije javne in lokalne uprave, ter podjetja, ki dosegajo ustrezno boniteto). 
Pri posameznih naročilih si pridržujemo pravico do zahtevka po plačilu z nakazilom na račun upravitelja Koop trgovina d.o.o. (po ponudbi ali predračunu, kjer še vedno velja spletna cena) .
 
Izstavljanje računov na podjetja v EU
V spletni trgovini  omogočamo nakupovanje tudi podjetjem, ki so registrirana znotraj članic Evropske unije in so hkrati davčni zavezanci. Vsem, ki želijo imeti račun izstavljen na podjetje v tujini, omogočamo osebni prevzem blaga na sedežu podjetja ali dostavimo osebno ali preko dostavne službe po ceniku. Takoj ob oddaji spletnega naročila je potrebno navesti, da bo blago potovalo iz Republike Slovenije. Naknadni popravki računov niso možni. Ob prevzemu je potrebno izpolniti in podpisati tudi izjavo o prenosu blaga v drugo državo članico Evropske unije.

Pravica do odstopa potrošnika od pogodbe

Fizični potrošnik ima pravico, da v 14 dneh od prevzema blaga podjetju sporoči po telefonu ali elektronski pošti, da odstopa od pogodbe, ne da bi mu bilo treba navesti razlog za svojo odločitev. Rok se začne šteti en dan po datumu prevzema. Edini strošek, ki bremeni potrošnika v zvezi z odstopom od pogodbe, je strošek vračila blaga, ki se v obračunava po ceniku dostavne službe in je odvisen od tega ali gre za pošiljko,paket ali tovor. Blago je potrebno vrniti prodajalcu najkasneje v roku 30 dni od oddanega sporočila o odstopu od nakupna pogodbe.

Potrošnik nima pravice do odstopa od pogodbe, pri pogodbah katerih predmet je blago, ki je bilo dobavljeno ali izdelano izrecni na njegovo željo in po njegovih navodilih in je bilo prilagojeno njegovim osebnim potrebam, ki zaradi svoje narave ni primerno za vračilo, ki je hitro pokvarljivo ali kateremu je že potekel rok uporabe.

Prejeto blago mora vrniti nepoškodovano in v nespremenjeni količini, razen če je blago uničeno, pokvarjeno, izgubljeno ali se je njegova količina zmanjšala, ne da bi bil za to kriv potrošnik.

Potrošnik sme opraviti ogled in preizkus blaga v obsegu, kot je to nujno potrebno za ugotovitev dejanskega stanja. Preizkušanje blaga, ki odstopa od navedenega, se šteje za uporabo blaga, kar pomeni, da potrošnik s tem izgubi pravico do odstopa od pogodbe. Potrošnik blaga ne sme neovirano uporabljati do odstopa od pogodbe.

Pri odstopu pogodbe oziroma naročila bo vračilo vplačil izvedeno takoj, ko je to mogoče, najkasneje pa v roku 30 dni od prejema sporočila o odstopu od pogodbe, pri pravnih kupcih pa se izda dobropis in stornira račun, če ta še ni bil plačan, oziroma se kupnina vrne na račun kupca. Zaradi zagotavljanja gotovosti, točnosti in pravočasnosti vračila ter zagotavljanja evidence o plačilih, se vračilo plačila kupcu izvede izključno z nakazilom na njegov transakcijski račun. Vračilo plačila v gotovini ni mogoče! Vrnitev prejetega blaga podjetju v roku za odstop od pogodbe se šteje za sporočilo o odstopu od pogodbe.

V izjemnih primerih, ko artikli niso vrnjeni v skladu o trgovini, lahko potrošniku ponudimo odkup artikla z ustrezno odškodnino, ki jo z zapisnikom določimo ob vračilu. Odkup z znižano vrednostjo se upošteva ob potrditvi potrošnika na elektronsko pošto. Potrošnik omenjeno odkupnino koristi izključno ob naročilu drugega artikla enake ali višje vrednosti, po možnosti kupnino tudi vrnemo na TTR potrošnika, če ne gre drugače.

Obrazec za odstop od pogodbe artiklov najdete na dnu trgovine po d zavihkom garancija.

Koop trgovina d.o.o. omogoča tudi zamenjavo artikla. Če prejeti artikel ne izpolnjuje pričakovanj, ga lahko naročnik zamenja z drugim, enakovrednim, kar nam sporočiš na obrazcu za odstop od pogodbe, vendar le v primeru, da se izbere drug artikel. Vse stroške nosi naročnik.

Pravico do zamenjave blaga, vračila kupnine, garancije, stvarnih napak in nepravilno opravljenih storitev natančneje urejajo določila zakona o varstvu potrošnikov.

Obrazec za odostop od pogodbe

 

Garancija
Artikli imajo garancijo. Garancija je veljavna ob upoštevanju navodil ter ob predložitvi računa.Informacija o garanciji je navedena tudi na strani s predstavitvijo artikla. Če informacije o garanciji ni, artikel nima garancije ali pa podatek v tem trenutku ni znan. V slednjem primeru lahko kupec kontaktira ponudnika, ki bo zagotovil ažurno informacijo.

Pakiranje
Stroške pakiran krije ponudnik.

Dostava

Zavezujemo se, da bomo blago oziroma storitev dostavili v dogovorjenem času. Rok za dostavo naročenih izdelkov je 1-4 delovne dni od datuma prejema naročila, če je blago na zalogi.


Komunikacija
Z uporabnikom sme ponudnik stopiti v stik preko sredstev komunikacij na daljavo le, če temu prvi izrecno ne nasprotuje.

Odveza odgovornosti
Ponudnik se po svojih najboljših možnostih trudi zagotoviti ažurnost in pravilnost podatkov, ki so objavljeni na njegovih straneh. Kljub temu, pa se lahko lastnosti artiklov, njihova dobavljivost in cena spremenijo tako hitro, da ponudnik ne uspe popraviti podatkov na spletnih straneh. V takem primeru, bo ponudnik kupca obvestil o spremembah in mu omogočil preklic naročila ali zamenjavo naročenega artikla.

Pritožbe in spori
Ponudnik spoštuje veljavno zakonodajo o varstvu potrošnikov. Ponudnik mora postaviti učinkovit sistem obravnavanja pritožb in določiti osebo, s katero se, v primeru težav, kupec lahko poveže telefonsko ali po elektronski pošti. Postopek za oddajo pritožb mora biti na voljo na spletnih straneh, enostaven za uporabo in zaupen. Ponudnik mora v petih delovnih dneh potrditi, da je prejel pritožbo, sporočiti kupcu, kako dolgo jo bo obravnaval in ga vseskozi obveščati o poteku postopka. Ponudnik se zaveda, da je bistvena značilnost potrošniškega spora, vsaj kar zadeva sodno reševanje, njegova nesorazmernost med ekonomsko vrednostjo zahtevka in stroški, ki nastanejo pri reševanju samega spora. To je tudi glavna ovira, da potrošnik ne sproži spora pred sodiščem. Zato se ponudnik prizadeva po svojih najboljših močeh, da se morebitni spori rešijo sporazumno.